Begeleiding

Startdata:

Om gelijk te zeggen waar het om gaat: “ANGST IS GEEN GEDRAG”

Dat wil zeggen dat wij wel gedrag zien wat bij angst hoort maar onderbouwd wordt door de emotie angst. De hond is bezig te overleven en daar ligt dan zijn focus op want dat is bedreigend. Je ziet jouw hond bevriezen, vluchten/vermijden of agressie vertonen. Dat is het gedrag wat jij ziet. Meestal probeer je dan jouw hond te helpen maar op dat moment is jouw hond niet in staat om nog andere informatie verwerken. Angst heeft namelijk grote invloed op het leervermogen van een hond, dat houdt dus in dat een hond bij angst minder in staat is om te leren. Bij gebruik van traditionele training, bv bevriezen negeren en/of bij agressie corrigeren wordt die angst, stress en het bijbehorende gedrag heviger.

Angst is een emotie die aangewakkerd wordt door negatieve/nare/bedreigende ervaringen. Het is een emotie die zeer serieus genomen dient te worden en een ernstige welzijns kwestie. Je wilt jouw hond helpen bij zijn angst…. maar wat als je hond alles eng vindt? Vaak krijg je bij angst nog maar moeilijk contact met jouw hond en nemen ze geen voer aan.

Wat kun je hieraan doen?

Het omzetten van angst naar een minimaal leefbare situatie vergt juiste training en begeleiding en is vaak wel mogelijk. Om verbetering te kunnen realiseren is het daarbij heel belangrijk jouw hond de juiste begeleiding te geven.

Voor welke honden is deze begeleiding geschikt?

Deze begeleiding is geschikt als jouw hond:

  • de hele buitenwereld eng vindt...
  • heel vaak bang is...
  • liever helemaal niet naar buiten gaat...
  • angstig is in nieuwe situaties...
De begeleiding

De begeleiding is individueel en op maat om aan het ongewenst en gewenste gedrag te werken. Tijdens de eerste afspraak is de intake, zal een behandelplan worden opgesteld en worden uitgelegd. Je zult adviezen krijgen wat wel en niet te doen t.a.v. je hond. Deze afspraak duurt circa 1,5 uur. De week daarop hebben we een telefonisch consult of de oefeningen gewenst verlopen, maar ook kan je tussendoor per per e-mail of telefoon om raad kan vragen. In de daaropvolgende 4 bijeenkomsten gaan we aan de slag met één op één begeleiding van circa 45 minuten.. We focussen op zelfverzekerder voelen, elkaar leren vertrouwen, rust creëren, leren omgaan met prikkels, laten wennen aan dat waarvoor er angsten zijn en hoe om te gaan met probleemsituaties. De cursus wordt gegeven op onze hondenschool. Dit terrein biedt ons de ruimte en rust om te werken. Hulpmiddelen zoals clicker, honden, mensen of objecten kunnen worden ingezet. We werken op een voor de hond positieve manier!